One Two
Events

 

Save the Date

 

Joint Summer School

4th to 11th October 2017

Program

 

12th International European Forum (Igls-Forum)

Innsbruck-Igls, Austria

February 05 - 09, 2018

 

Food Safety and Human Health Congress 2018

September 18/19th 2018

University Bonn

Further Information

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 
You are here: Home Publications

Publications

Focus Group One Health

Schulte, B., Bierbaum, G., Pohl, K., Goerke, C., Wolz, C. (2013): Diversification of clonal complex 5 methicillin- resistant Staphylococcus aureus strains (Rhine- Hesse clone) within Germany. J Clin Microbiol. 2013 Jan; 51(1):212-6.

Petersen, B., Nüssel, M., Hamer, M. (Eds., 2014): Quality and risk management in agri-food chains. Wageningen Academic Publishers.

Wilke, T., Raab, V., Breuer, O., Hamer, M. und Petersen, B. (2013): Lebensmittelsicherheit und die Entwicklung von Public-Private Partnership Strukturen. In: Zeitschrift für Außen- und Sicherheitspolitik 6 (1), DOI:10.1007/s12399-012-0310-3.

Schmithausen, R., Müller, J., Schulze-Geisthövel, S., Wilke, T., Raab, V., Breuer, O., Friedrich, A. and Petersen, B. (2013): Crossing Borders and Crossing Disciplines: Expertenworkshop und Krisenseminar zum Ausbruch eines zoonotischen Infektionserregers in der deutsch-niederländischen Grenzregion. IV. EHECWokshop 2013 des LGL Bayern (Tagungsband).

Schmithausen, R., Schulze-Geisthövel, S., Stemmer, F., Bierbaum, G., Hörauf, A., Bekeredjian-Ding, I. and Petersen, B. (2013): Assessment of the risk of antibiotics resistance development in pig farms. National Symposium on Zoonoses Research 2013. Best poster award.

 

Focus Group Food Waste 

Kreyenschmidt J. (2012): Reduzierung von Lebensmittelabfällen durch den Einsatz von Zeit-Temperatur Indikatoren. In: Verringerung von Lebensmittelabfällen – Identifikation von Ursachen und Handlungsoptionen in Nordrhein-Westfalen. Studie für den Runden Tisch „Neue Wertschätzung von Lebensmitteln“ des Ministeriums für Klimaschutz, Umwelt, Landwirtschaft, Natur- und Verbraucherschutz des Landes Nordrhein- Westfalen, Eds.: iSuN Münster: 127-130.

Kreyenschmidt, J., Herbert, U., Rossaint, S., and Ilg, Y. (2014): Cold Chain Management: New packaging concepts to reduce food waste. In: Petersen, B.; Nüssel, M.; Hamer, M. (Eds.): Quality and risk management in agri-food chains. Wageningen Academic Publishers: 161-167.

Kreyenschmidt, Y., Albrecht, A., Braun, C., Herbert, U., Mack, M., Rossaint, So., Ritter, T., Teitscheid, P. and Ilg, Y. (2013): Food Waste in der Fleisch verarbeitenden Kette – Um Lebensmittelverluste zu minimieren, sind Handlungen entlang der Kette Fleisch notwendig. Fleischwirtschaft 10: 57-63.

Langen, N. (2012): Forschungsbaustein B: Befragung von Privathaushalten durch die Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen. In: Teitscheid et al. (Eds.): Verringerung von Lebensmittelabfällen – Identifikation von Ursachen und Handlungsoptionen in Nordrhein-Westfalen  Studie für den Runden Tisch „Neue Wertschätzung von Lebensmitteln“ des Ministeriums für Klimaschutz, Umwelt, Landwirtschaft, Natur und Verbraucherschutz des Landes Nordrhein-Westfalen, 61-82.

Langen, N. and Sahinol, M. (2014): Mysterious numbers in the German discussion of household food waste. In: Bellucci, S., Bröchler, S., Decker, M., Nentwich, M., Rey, L., Sotoudeh, M. (Eds.): Vordenken – mitdenken – nachdenken. Technologiefolgenabschätzung im Dienst einer pluralistischen Politik. Berlin: Edition Sigma. forthcoming.

 

Focus  Group Responsible System Innovation

Fischer, J., Elsinghorst, P. W., Bücking, M., Tholen, E., Petersen, B. and Wüst, M. (2011): Development of a Candidate Reference Method for the Simultaneous Quantitation of the Boar Taint Compounds Androstenone, 3-alpha-Androstenol, 3-beta-Androstenol, Skatole and Indole in Pig Fat by Means of Stable Isotope Dilution Analysis-Headspace Solid-Phase Microextraction- Gas Chromatography/Mass Spectrometry. Anal. Chem. 2011, 83 (17), 6785-6791.

Kloeckner, H., Langen, N. and Hartmann, M. (2013): COO labeling as a tool for pepper differentiation in Germany: Insights into the taste perception of organic food shoppers. British Food Journal, 115 (8): 1149-1168.

Bröring, S. (2013): The role of open innovation in the industry convergence between foods and drugs, in: Garcia, M. (Ed.) Open innovation in the food and beverage industry-Concepts and case studies. Woodhead- Publishing, pp. 39-62.

Nöthlings U. and Krawczak M. (2012): PopGen: A population-based biobank with prospective follow-up of a control group. Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz. 2012 Jun; 55 (6- 7):831-5

Müller, V., Albert, A., Winkler, J. B., Lankes, C., Noga, G. and Hunsche, M. (2013): Ecologically relevant UV-B dose combined with high PAR intensity distinctly affect plant growth and accumulation of secondary metabolites in leaves of Centella asiatica L. Urban. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 127, 161-169.

Kiewning, D., Wollseifen, R. and Schmitz-Eiberger, M. (2013): The impact of catechin and epicatechin, total phenols and PPO activity on the Mal d 1 content in apple fruit. Food Chemistry, 140, (1–2), 99–104.

 

Conference Proceedings

Kreyenschmidt, J. (2013). Proceedings of the 5th International Workshop Cold Chain Management. University of Bonn, June 10-11, 2013. Published online: http://ccm.ytally.com/index.php?id=176.

 Kreyenschmidt, J. (2010). Proceedings of the 4th International Workshop Cold-Chain Management.
University of Bonn, September 27-28, 2010. ISBN 978-3-9812345-1-0.

Kreyenschmidt, J. (2008). Cold-Chain-Management. Proceedings of the 3rd International Workshop Cold-Chain-Management. University of Bonn, June 2-3, 2008. ISBN 978-3-9812345-0-3.

Kreyenschmidt, J., Petersen, B. (2006). Cold- Chain-Management. Proceedings of the 2nd International Workshop Cold-Chain-Management. University of Bonn, May 8-9, 2006.

 


Schmithausen, R., Raab, V., Petersen, B. (2012). MRSA in Mensch, Tier und Lebensmitteln – Eine Übersicht. Aktuel Ernaehrungsmed (2012). 37 - P9_3. DOI: 10.1055/s-0032-1312559.

Schmithausen, R.; Müller, J.; Schulze-Geisthövel, S.; Wilke, T.; Raab, V.; Breuer, O.; Friedrich, A.; Petersen, B. (2013). Crossing Borders and Crossing Disciplines: Expertenworkshop und Krisenseminar zum Ausbruch eines zoonotischen Infektionserregers in der deutsch-niederländischen Grenzregion. IV. EHEC-Wokshop 2013 LGL Bayern (Conference Proceedings).

Schmithausen, R.; Schulze-Geisthövel, S.; Stemmer, F.; Bierbaum, G.; Hörauf, A.; Bekeredjian- Ding, I.; Petersen, B. (2013). Assessment of the risk of antibiotics resistance development in pig farms. National Symposium on Zoonoses Research 2013 (Conference Proceedings).

Schmithausen, R.; Schulze-Geisthövel, S.; Stemmer, F.; Bierbaum, G.; Hörauf, A.; Bekeredjian- Ding, I.; Petersen, B. (2013). Association of antibiotic usage with MRSA and ESBL prevalence in pig farms • 65th Annual Meeting of the German Society for Hygiene and Microbiology (DGHM) e.V. 2013 (Conference Proceedings).

Schmithausen, R.; Schulze-Geisthövel, S.; Stemmer, F.; Bierbaum, G.; Hörauf, A.; Bekeredjian- Ding, I.; Petersen, B. (2013). Horizontal two-step monitoring of the prevalence of MRSA and ESBL in association with antibiotic usage in pig production chain. Symposium “antimicrobial resistance in the food chain” (BfR) (Conference Proceedings).

Schmithausen, R., Schulze-Geisthövel, S., Stemmer, F., Bierbaum, G., Hörauf, A., Bekeredjian- Ding, I., Petersen, B.: Risk of the spread of antibiotic- resistant bacteria between the biotopes stable and hospital. 10th Hygiene Forum Bonn (Presentation and Conference Proceedings).

Document Actions
Personal tools